Batteridrivna lås och säkerhet hemma

När det gäller hemmet är man i regel mån om sin säkerhet. Allt fler skaffar larm och andra säkerhetsdetaljer, men det som inte ska glömmas är att de allra flesta sådana saker drivs på batteri. Det räcker alltså inte med att skaffa dyra säkerhetsdetaljer, utan man måste också se till att batterierna i dem fungerar. En övervakningskamera utan batteri gör inte mycket nytta.

Säkra dörrar

En annan sak som är viktig att se till är att dörrarna är säkra. Ett par snygga och praktiska skjutdörrar inomhus är smidigt men ytterdörren bör vara riktigt rejäl. Ett dyrt och kraftigt lås hjälper inte om dörren bara är tillverkad av spånskiva.

Batteridrivna lås

Många vanliga dörrlås har tjuvar lärt sig att dyrka upp eftersom de i stort sett fungerar på samma sätt. En del lås kan ta lite längre tid att dyrka upp men en erfaren tjuv som får arbeta ostört lyckas i regel till slut. Ett batteridrivet lås har ofta inte något klassiskt nyckelhål där en dyrk kan användas. Det kan också finnas ett sådant men om det används kopplas användningen i regel till larmet om ett sådant finns i huset. Just batteridrivna lås finns i flera olika modeller. En av de allra vanligaste varianterna är kodlås.

Nackdelar med kodlås

Det finns flera fördelar med att använda sig av kodlås. De gör det ofta svårare för en tjuv att ta sig in i bostaden. Dock kan man inte bortse från att det också finns en del nackdelar med dem. Ofta innebär låsen att du måste komma ihåg koden för att kunna komma in i din bostad. Vissa alternativ har också en bricka eller så erbjuder de möjligheten att låsa upp via telefonen, men så är inte alltid fallet.

En annan nackdel med kodlåsen är att de oftast är batteridrivna. Man får signaler från låset i god tid innan batteriet behöver bytas men det kan vara lätt att glömma bort. Om man då inte har med sig sin reservnyckel eller kan öppna dörren på annat sätt, är problemet genast större.

Välja rätt batterier

Det gäller att tänka efter lite när man ska köpa batterier eftersom det finns sådana av flera olika typer. Att använda batterier som inte passar kan leda till bränder, kortslutning och andra farliga situationer.

Batteridrivna säkerhetsdetaljer

Det är inte bara lås som drivs av batterier. Även flera andra säkerhetsdetaljer är just batteridrivna. En sådan sak är en brandvarnare och det är rent av livsviktigt att batteriet i den fungerar bra. Om batteriet tar slut bör det genast bytas, annars har man ingen användning av brandvarnaren. Även larmkomponenter som kameror och annat drivs av batteri. I regel får man dock varningar i form av ljudsignaler när det är dags att byta batterierna i dem.