Vad händer med uttjänta batterier?

Idag använder vi mer batterier än någonsin i alla våra trådlösa apparater. Mängden batterier ökar ständigt och med det kommer behovet att ta hand om dem på ett bra och miljövänligt sätt också att öka. Batterierna i våra prylar kan innehålla kvicksilver, bly och kadmium vilka är ämnen som orsakar riktigt stor skada när de släpps ut i naturen. Det finns också olika sorters batterier som vi måste behandla på olika sätt när de är slut. De vanliga är de batterier du sätter in i apparater som fjärrkontroller och barnens leksaker. När de är slut måste de återvinnas. Sök upp närmaste batteriholk, eller lämna dem på en återvinningsstation. Den andra sortens batterier hittar du i din telefon, surfplatta, borrmaskin eller eltandborste. Dessa batterier laddas upp om och om igen, tills det inte går längre. Då är hela apparaten slut, och batteriet och resten av apparaten återvinns som elskrot. Lämna in på närmaste återvinningscentral.

Över en miljard bilbatterier

Det finns batterier i varje bil världen över eftersom bilbatterier lagrar el som behövs för start bland annat. Antalet bilar överskrider idag en miljard, vilket i sin tur innebär en miljard bilbatterier. I Kina och i Indien ökar antalet bilar allra mest i takt med att en medelklass växer fram. Tyvärr påfrestar detta miljön värre i länder där det inte finns sophämtning eller återvinning som fungerar och en kunskap om miljöförstöring som används. Det gäller att förstås att utbilda bilköpare i hur de ska ta hand om bilens olika delar med service och reparationer – men frågan är om det inte är ännu viktigare att utbilda dem i vad de ska göra med batterierna efter att de är använda. Det bästa är att vårda batteriet eftersom det då håller längre. Det är bra både för plånboken och miljön. Torka av det ibland på ovansidan med vatten och bikarbonat och kontrollera att polerna är rena. Annars laddar ditt batteri ur i onödan. Alla batterier som är inkopplade tar skada av fuktiga miljöer, eller att vara oanvända under en lång tid, så ta alltid för vana att ta ur batterier när du inte ska använda exempelvis ficklampan på länge.

Vi håller rent

Vi kan vara stolta över vår återvinning i Sverige. Andra länder kikar på oss för att lära sig hur de kan göra, och utländska besökares första kommentar är ofta att ”det är så rent i Sverige!”. Det är inte konstigt om turister tänker att vi har någon slags städbolag som bara arbetar med att plocka upp skräp och städa naturen. Visst finns det utmärkta städbolag i Sverige, som vi använder ofta. Varje gång man flyttar behöver man hjälp med städningen och få det riktigt rent inför flyttinspektionen. Flyttstädning Lund med städgaranti är ett företag som då går att anlita tryggt och säkert. Inomhus måste man städa och det är fantastiskt att slippa fönsterputs, städ bakom spisen, skåp, lådor och annat trist mitt i en flytt när man vill ägna all energi åt att inreda det nya hemmet. Utomhus behöver det ibland städas, som på gator och torg, men det allra bästa är faktiskt om man inte alls slänger något utom i papperskorgarna, och som med batterier, lämnar in på avsett ställe för återvinning.