Ladda smartphones med solceller

Med ny teknik kan exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer laddas med hjälp av solceller. Något som bidrar till en minskad energiproduktion, vilket gynnar miljön.

Alldeles särskilt för det fall forskarna lyckas ta fram solceller i nya material som leder till en låg miljöpåverkan. För det fall man dessutom lyckas bygga in solceller i dessa smartphones, surfplattor och laptops blir den enskilde individen aldrig stående utan en möjlighet till laddning av sina kommunikationsmedia.

 

Solceller
Solceller benämns även fotovoltaisk cell.  Det är en tingest som består av halvledare som fungerar som dioder. Vid belysning på dem uppstår en elektrisk ström. Det är denna som genom olika tekniker förstärks och gör det möjligt att ladda exempelvis smartphones.

Solar charger
Solar charger

 

Mobilskärmen blir solcell
Inom en inte alltför avlägsen framtid blir mobilens skärm en solcell. Det är det japanska storföretaget Kyocera som i februari 2015 har tillkännagett att de utvecklat en prototypmobil utrustad med solceller i skärmen. Prototypen ska kunna laddas med både artificiellt ljus och solljus. Prototypen använder sig av Wysips Crystal. Dessa kombinerar en elektrisk ledare med optisk teknologi och solceller. Det är under pekskärmen som lagret med den nya tekniken placeras. Lagret är endast en halv millimeter tjockt. Med stöd av den här tekniken kan budgetprodukter vara helt självständiga. Utvecklingen kan ses s om en kamp för att förlänga livet hos smartphones.

 

Solceller på rulle
Framtidens teknik kan leda till solceller på rulle. Något som kan komma att ladda framtidens mobiler och datorer. Det är Energimyndigheten som stödjer forskningen på området. Föremål för stödet är Linköpings universitet som tar fram ny teknik för att göra billiga solceller. Tekniken går ut på att trycka dessa solceller av plast på sätt som liknar tryckprocessen av dagstidningar.

Den här typen av solceller kallas organiska solceller. En annan benämning är polymera solceller. En av målsättningarna med projektet är att de ska ha en låg miljöpåverkan också.