Energikällor

Vad får vi energi ifrån till exempelvis batterier och annan elektricitet? Batterier består av en eller fler celler vilka lagrar energi för att kunna ge till andra energikrävande föremål. Men all energi kommer från början från någonting, och det finns fördelar och nackdelar med alla energikällor.

Olika sorts energikällor
Energi kan man få från ett flertal olika källor. Man utvinner energin ur någon naturresurs för att exempelvis få elektricitet och värme i hemmet. Vanliga energikällor är olja, naturgas, biomassa, vattenkraft, solkraft, vindkraft och kärnkraft. Förnybar energi benämns de energikällor som inte kommer att ta slut, de förnyar sig hela tiden och räknas som mer hållbara. Dit räknas exempelvis vindkraft. Energikällor som kan ta slut och därför inte räknas som förnybara är exempelvis olja. Energin behövs till det mesta i vår vardag. För att laga mat, tvätta, lägga sig i ett varmt badkar, dammsuga eller läsa den här texten.

Wind farm

Energisparande åtgärder
El och energi är inte samma sak. Energin är de primära energikällor som producerar den elen vi använder. Genom att spara på elektricitet minskar vi på produktionen av energi och gör därmed miljön en tjänst. Hur kan man spara på elektricitet (och i förlängningen energi) då? Du kan exempelvis tänka på att släcka alla lampor i de rum du inte är i. Du kan även vänta med att sätta på diskmaskinen eller tvättmaskinen innan den är helt full, och du kan dra ner på tiden du står i duschen. Låt inte datorn stå på i onödan när den inte används. När du tvättar kan du hänga upp tvätten istället för att använda torktumlaren. Genom att byta ut gamla vitvaror och maskiner mot nya moderna som ofta är anpassade för ett miljötänk kan du spara både energi, miljö och pengar. Vanliga glödlampor kan bytas ut mot lågenergilampor och LED-lampor, vilket kommer spara in massor på energiförbrukningen. Installera gärna en dimmer. Det kommer ge dig både en mindre energiförbrukning och en mysig atmosfär där hemma. Att spara på energin är med andra ord en god gärning både för miljön och plånboken.