Gröna batterier

Batterier en nödvändighet för många av oss idag, då de används för att ge energi till en mängd olika former av elektronik i våra hem. För miljövänner kanske batterier är något de använder motvilligt; även om man lägger batterierna i sina batteriholkar när de har dött är det en mycket liten del av batterierna som kan återvinnas, och de innehåller många miljöfarliga ämnen.

Ett sätt att dämpa det dåliga samvetet något kan vara att köpa laddningsbara batterier. I många elektronikprylar, som mobiltelefoner och datorer, är batteriet numera inbyggt och alltid laddningsbart, men för alla de saker som man behöver vanliga AA- eller AAA-batterier till kan man investera i laddningsbara sådana istället för engångsbatterier. Då sparar man betydligt på naturens resurser eftersom man bidrar mindre till produktionen av nya batterier.batteries-444627_640

Det finns idag inte mycket man kan göra som konsument när det gäller de batterier som nämndes ovan, som finns i våra laptops och smartphones. De kallas litiumjonbatterier, och när de uppfanns på 1970-talet konkurrerade de snabbt ut de alkaliska batterierna och brunstensbatterierna, eftersom litiumjonbatterier har en mycket högre energitäthet än de förstnämnda. Det var detta som gjorde det möjligt att använda litiumjonbatterier i bärbar elektronik. På grund av riskerna med de metaller man använder i litiumjonbatterier, som i värsta fall kan explodera, kan man dock inte göra batterierna för stora, vilket gör att de får en kortare livslängd. Ett litiumjonbatteri klarar av ungefär 300 laddningscykler innan det bör pensioneras. Nu har dock vissa tillverkare börjat ta fram ett nytt batteri för laptopdatorer genom att utveckla litiumjonbatteriet. Det nya batteriet är mer effektivt och mer miljövänligt än litiumjonbatteriet. Det kallas för Sonata, och klarar av 1000 laddningscykler istället för 300. Batteriet har också en högre prestanda än litiumjonbatteriet, vilket innebär att man bara behöver ett enda Sonata-batteri där man tidigare behövde tre litiumjonbatterier. Detta gör naturligtvis att det går åt färre resurser och att det skapas mindre metallskrot. Dessutom ska det nya batteriet inte innehålla tungmetaller eller PVC-plast, och det kommer att vara Svanen-märkt.

Om du värnar om miljön, och vill spara energi på alla sätt du kan, inte bara genom dina batterier, kan ett bra ställe att börja vara att sänka din vattenkonsumtion. Om du till exempel älskar långa duschar kan det vara en miljövänlig investering att skaffa ett badkar. Du hittar ett stort utbud av billiga badkar på buildor.se.